Heb het artikel (interview) van Lex Slaghuis met Karolien Selhorst gelezen en het artikel van Michael Stephens. Eigenlijk hebben ze beiden dezelfde strekking, nl. de mogelijkheden die Web 2.0 biedt, de rol van de bibliothecaris als schakel tussen aanbieders van informatie en klant, mensen mediawijs maken, mensen bezoeken in hun eigen digitale omgeving (Stephens), content van klant mogelijk maken. Karolien Selhorst heeft het ook nog over samenwerking met andere instellingen (Question Manager). Samen met de eerder aangestipte punten is dat inderdaad een goed initiatief. Daarenboven lijkt het mij een prima plan om een landelijk netwerk te creeeren dat vanuit een centraal punt aangestuurd wordt. Daar kan de informatie gestroomlijnd worden en iedereen heeft dan met eenzelfde "omgeving" te maken op de computer. Dat zijn dingen die de artikelen bij mij oproepen. Het aangename is ook dat er melding wordt gemaakt van de angst die bij verschillende bibliotheken (=mensen) leeft over Web 2.0 Dat wordt overigens op een neutrale manier verteld, zonder oordelen/veroordelen. Ik vind de stukken beiden positief.
Heb me net ook aangemeld bij bibliotheek20.ning.com
Niet ons verhaal, maar uw verhaal is belangrijk
13 jaar geleden
Die angst voor alle ontwikkelingen kan ik me ook wel enigzins voorstellen. Het gaat zo snel en we (en vooral ook de jeugd)weten nog niet wat de gevolgen kunnen zijn. Dat maakt ons allen toch wel wat bezorgd. Alles wat van en over je gepubliceerd wordt kan tegen je werken ook.
BeantwoordenVerwijderenDaarom is het zo belangrijk dat de bibliotheek mediawijsheid op gaat pakken (oppakt).
Jou wens voor een landelijk netwerk deel ik.
Ik schreef in een van mijn blogposts:
Als ik de discussie op Bibliotheek 2.0 lees dan zie ik weer duidelijk hoe traag dat alles zal gaan.
Als de bibliotheken nu eens een goed overkoepelend orgaan zouden hebben waarbij niet elke bibliotheek zijn eigen belang voorop zou stellen maar gewoon (zoals een soort franchice onderneming) zou gaan samenwerken dan zou alles veel sneller beslist en georganiseerd kunnen worden.
Kijk bijvoorbeeld naar het nieuwe bibliotheek LOGO: het wordt ontwikkeld maar elke bieb is vrij om het wel of niet te gebruiken. Zo krijg je nooit een eenduidig beeld naar buiten.
Voor onze klanten is "de bieb" gewoon "de bieb" en het maakt hun niet uit of het Bibliotheek Midden-Babant, BiblioOosterschelde of welke dan ook is.
Dus Mijn Idee: Landelijk
Eén organisatie/Eén belang: Bestaansrecht"
En met jou en mij zijn er nog veel meer bloggers die er hetzelfde over denken.