Ik zal beginnen met mijn favoriete dingen: MyDiscoveries, LibraryThing, Google Maps en natuurlijk Muziek Online. Leuk om daarmee te werken hoewel het nog wel enige bijschaving behoeft (van mij dan). Voor het overige zijn een heleboel dingen gewoon nuttig, ook al heb ik er op dit moment nog niet zoveel mee. RSS-feeds, Delicious, Flickr, YouTube, Facebook, Twitter, Wiki's, allemaal toepassingen die van belang zijn voor een bibliotheekorganisatie. Zeker omdat meer en meer mensen gebruik maken van deze media. Daarmee bedoel ik ook mensen in andere organisaties en instellingen. Het blijft wel belangrijk dat een en ander centraal gebeurt waardoor de zaak wat meer gestructureerd wordt en daarmee waarschijnlijk ook toegankelijker. Het kan voor BMB een middel zijn om meer mensen te bereiken, de service uit te breiden, informatie te kanaliseren, kortom meer op maat aan te bieden.
Mij heeft het in elk geval laten zien dat de bibliotheek echt die richting in moet om bij te blijven, maar nogmaals, laten we het centraal doen, met mensen die inzicht hebben in de ontwikkelingen op dit gebied. Niet alles in willen voeren, maar wel zo nu en dan iets uitproberen en kijken hoe de klant daarover denkt.
Wat mij verrast heeft is eigenlijk meer het gegeven dat dingen zoals MyDiscoveries niet allang organisatiebreed onder de aandacht zijn gebracht. De dingen die voorbij zijn gekomen waren mij (als term) wel bekend, grotendeels tenminste. Wat mij dus het meest verrast heeft is dat sommige dingen niet allang zijn toegepast, niet zozeer verrassingen tegengekomen op persoonlijk vlak (of we moeten het hebben over mijn onvermogen om snel met de nieuwe media vertrouwd te raken).
Om 23dingen te verbeteren zou ik meer vanuit de praktijk willen werken, zodat je het aangebodene ook meteen vrijwel dagelijks gebruikt. Daarmee ontstaat wat meer binding en wat meer routine. Bovendien zou het prettig zijn om tussentijds eens bij elkaar te komen met de groep zodat problemen besproken, en via een scherm toegelicht kunnen worden.
23Dingen was voor mij enerverend, soms euforisch, dan weer frustrerend, maar vooral leerzaam. Ik ben blij dat ik op deze manier kennis heb mogen maken met de "social media" en zie vooral de voordelen voor de bieb (maar dat hebben jullie al kunnen lezen in mijn eerdere berichten).
Tot zover,
groet,
Hans
Niet ons verhaal, maar uw verhaal is belangrijk
13 jaar geleden
Gefeliciteerd, je hebt de 23dingen volbracht!
BeantwoordenVerwijderenGoed te lezen dat je ervan geleerd hebt, dat is in de eerste plaats ook de bedoeling, uiteraard!
Binnen de bibliotheek wordt er steeds meer met web2.0 gewerkt, in de website zitten 'social' elementen, er wordt intern en extern met blogs gewerkt, met wiki's, googledocs enz. Maar een grote organisatie komt vaak niet snel op gang... ik hoop dat er nu, na de vierde groep deelnemers nog meer schouders eronder worden gezet om ook op digitaal gebied een sterke bieb neer te zetten.
Bedankt voor je feedback. Je zou graag meer vanuit de praktijk willen werken, zou je daar een of meerdere voorbeelden bij kunnen bedenken?
Proficiat Mzzzelmeid,je bent er!!
BeantwoordenVerwijderenHet heeft wat bloed, zweet en tranen gekost maar gelukkig zie je het nut ervan. En ik deel je mening over het toepassen in de praktijk. Ook ik hoop dat er organisatiebreed meer met de "dingen" gewerkt gaat worden zodat het niet verwaterd. In Waalwijk zijn inmiddels al wel enkele zakelijke blogs gestart dus bloggen blijven we in elk geval doen.
Een keer tussentijds met de groep bij elkaar komen had een goed idee geweest maar wat ik wel jammer vind is dat de groep onderling weinig tot geen gebruik heeft gemaakt van interactie via de blogs. Daarbij hadden nl ook problemen uitgewisseld en opgelost kunnen worden.
Maar nogmaals proficiat met het volbrengen van de cursus en tot donderdag bij de evaluatie.
Ja hoor Anja. Ik zou graag zien dat BMB een weblog maakt waarop klanten bepaalde dingen kwijt kunnen. Zoals ik al eerder heb aangegeven heb ik wat klachten van klanten gehad over de "ideeenbus" waarop geen reactie is ontvangen. Zet daar eens iemand op (via een blog) die daar wel op reageert. Maak ook een route op Google Maps waarop onze vestigingen te zien zij incl. openingstijden. Zet een filmpje op YouTube met "reclame" voor de bieb, maak mensen attent op de mogelijkheden binnen de Aquabrowser, werk actief aan een landelijk netwerk voor bibliotheken, maak meteen bij inschrijving voor klanten een "account" bij MyDiscoveries, vraag of ze een twitteraccount o.i.d. hebben, wijs ze op de mogelijkheid van reserveren bij externe bronnen, laat ze zien dat er bij LibraryThing tips staan over boeken, dat er een mogelijkheid is om boekrecensies te lezen, biedt aan dat mensen nieuwe aanwinsten toegestuurd kunnen krijgen via de mail (of kunnen inzien via het blog!). Over dat laatste komen sowieso nogal eens vragen. En dan niet alleen titels, ook korte inhoud en recensies. Hier stopt het even, maar er zullen vast nog meer opties zijn. Als wij daar met ons allen eens serieus in geschoold worden, als er werk wordt gemaakt van het inbedden van dit soort mogelijkheden, dan komen we al een heel eind verder.
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Hans
En Anja, natuurlijk nog bedankt voor je positieve reactie (ook Ank trouwens). Het klinkt misschien nogal agressief, maar zo is het niet bedoeld hoor! Simpel constateringen uit de dagelijkse praktijk waarbij ik misschien dingen noem die al gebruikt worden zonder dat ik daar weet van heb (en dat is op zich al niet goed natuurlijk). Ondanks alle digitale mogelijkheden denk ik dat het nog altijd van belang is om mensen mondeling van bepaalde dingen op de hoogte te brengen en ze daarin meteen ook enige scholing te geven.
BeantwoordenVerwijderenHans
En die scholing heb je nu gehad Mazzelmeid! Ik heb respect voor je doorzettingsvermogen. En dat je deze kennismaking zo goed doorstaan hebt. Chapeau! En van harte gefeliciteerd Hans!
BeantwoordenVerwijderenWat betreft die klachten: speel ze vooral door naar degenen die er verantwoordelijk voor zijn.
En jammer dat je niet eerder met die opmerking bent gekomen dat je met je groepje had willen samen komen. Dat had je kunnen regelen...