zondag 31 oktober 2010

Ding 23, de evaluatie

Ik zal beginnen met mijn favoriete dingen: MyDiscoveries, LibraryThing, Google Maps en natuurlijk Muziek Online. Leuk om daarmee te werken hoewel het nog wel enige bijschaving behoeft (van mij dan). Voor het overige zijn een heleboel dingen gewoon nuttig, ook al heb ik er op dit moment nog niet zoveel mee. RSS-feeds, Delicious, Flickr, YouTube, Facebook, Twitter, Wiki's, allemaal toepassingen die van belang zijn voor een bibliotheekorganisatie. Zeker omdat meer en meer mensen gebruik maken van deze media. Daarmee bedoel ik ook mensen in andere organisaties en instellingen. Het blijft wel belangrijk dat een en ander centraal gebeurt waardoor de zaak wat meer gestructureerd wordt en daarmee waarschijnlijk ook toegankelijker. Het kan voor BMB een middel zijn om meer mensen te bereiken, de service uit te breiden, informatie te kanaliseren, kortom meer op maat aan te bieden.
Mij heeft het in elk geval laten zien dat de bibliotheek echt die richting in moet om bij te blijven, maar nogmaals, laten we het centraal doen, met mensen die inzicht hebben in de ontwikkelingen op dit gebied. Niet alles in willen voeren, maar wel zo nu en dan iets uitproberen en kijken hoe de klant daarover denkt.
Wat mij verrast heeft is eigenlijk meer het gegeven dat dingen zoals MyDiscoveries niet allang organisatiebreed onder de aandacht zijn gebracht. De dingen die voorbij zijn gekomen waren mij (als term) wel bekend, grotendeels tenminste. Wat mij dus het meest verrast heeft is dat sommige dingen niet allang zijn toegepast, niet zozeer verrassingen tegengekomen op persoonlijk vlak (of we moeten het hebben over mijn onvermogen om snel met de nieuwe media vertrouwd te raken).
Om 23dingen te verbeteren zou ik meer vanuit de praktijk willen werken, zodat je het aangebodene ook meteen vrijwel dagelijks gebruikt. Daarmee ontstaat wat meer binding en wat meer routine. Bovendien zou het prettig zijn om tussentijds eens bij elkaar te komen met de groep zodat problemen besproken, en via een scherm toegelicht kunnen worden.
23Dingen was voor mij enerverend, soms euforisch, dan weer frustrerend, maar vooral leerzaam. Ik ben blij dat ik op deze manier kennis heb mogen maken met de "social media" en zie vooral de voordelen voor de bieb (maar dat hebben jullie al kunnen lezen in mijn eerdere berichten).
Tot zover,
groet,
Hans

Opmerking bij Maps

Het staat op mijn blog, maar als ik doorklik onder de kaart zie ik dat er wat meer in de kaart is gekomen dan gepland. Er valt dus nog wel wat te "ontdekken" hier!

Google Maps


Route van Tilburg naar Les Landes, Frankrijk weergeven op een grotere kaart

Deze zou ik nog een keer uitproberen. Ik heb nu wel de route, incl. routebeschrijving, maar het toevoegen van foto's is niet helemaal gelukt. Ik heb er wel wat in beeld gehad (via Panoramio, als ik dat nog goed in mijn hoofd heb), maar het lukt uiteindelijk niet om die toe te voegen. We zullen maar denken dat ik daar op een lange winteravond ook nog eens voor moet gaan zitten. Het is wel een leuk onderdeel hoor.

zaterdag 30 oktober 2010

Ding 22-2

Eigenlijk moet ik hiervoor Karolien Selhorst citeren. Zij zei: Web 2.0 biedt ongelooflijk veel tools om rijkere en interactieve relaties aan te gaan, het is geen bedreiging maar een verzameling kansen. Daar kan ik me wel in vinden. Het is wel belangrijk dat informatie via allerhande nieuwe media (en die media zelf) door een select gezelschap bekeken en al dan niet geplaatst wordt. Ik ben nog steeds voorstander van een landelijk netwerk, overal dezelfde omgeving, overal met hetzelfde systeem. Wat Dennis Eijsten (leuk om een oud-collega bij 23dingen terug te zien) voor de VOB presenteert dus. Elke klant kan dan nog kiezen waar hij/zij de voorkeur aan geeft. Is het belangrijk voor jou?, dan sluit je je aan, zoniet, dan laat je het voor wat het is. Of het allemaal mogelijk is weet ik niet trouwens, ik heb absoluut geen idee van de eisen die daaraan gesteld worden op technisch gebied, de mogelijkheid tot samenwerking van culturele instellingen (om niet te spreken van scholen en gemeenten) enz.
Kort gezegd zie ik Web 2.0 ook als een onmisbaar tool voor de toekomst van de bibliotheek.

Ding 22-1

Heb het artikel (interview) van Lex Slaghuis met Karolien Selhorst gelezen en het artikel van Michael Stephens. Eigenlijk hebben ze beiden dezelfde strekking, nl. de mogelijkheden die Web 2.0 biedt, de rol van de bibliothecaris als schakel tussen aanbieders van informatie en klant, mensen mediawijs maken, mensen bezoeken in hun eigen digitale omgeving (Stephens), content van klant mogelijk maken. Karolien Selhorst heeft het ook nog over samenwerking met andere instellingen (Question Manager). Samen met de eerder aangestipte punten is dat inderdaad een goed initiatief. Daarenboven lijkt het mij een prima plan om een landelijk netwerk te creeeren dat vanuit een centraal punt aangestuurd wordt. Daar kan de informatie gestroomlijnd worden en iedereen heeft dan met eenzelfde "omgeving" te maken op de computer. Dat zijn dingen die de artikelen bij mij oproepen. Het aangename is ook dat er melding wordt gemaakt van de angst die bij verschillende bibliotheken (=mensen) leeft over Web 2.0 Dat wordt overigens op een neutrale manier verteld, zonder oordelen/veroordelen. Ik vind de stukken beiden positief.
Heb me net ook aangemeld bij bibliotheek20.ning.com

vrijdag 29 oktober 2010

Ding 21

Een openbaring! Ik moet eerlijk bekennen dat ik My Discoveries al vaak heb zien staan in onze aqua browser maar me er nog nooit in verdiept heb. Dit bericht type ik onder het genot van wat muziek via Spotify. Niks mis mee hoor, ook al is het een gratis account met wat reclame. Maar goed, we hebben het hier over ding 21. Ik heb de informatie gelezen van de ontdekoefening (in vogelvlucht, maar toch). Wat mij daarin aanspreekt is de opmerking over een zoekmachine die toegang geeft tot alle bibliotheken. Bied daarbij de mogelijkheid om de opdracht te verfijnen en je biedt klanten een gigantische collectie die bovendien overzichtelijk is. Als ik me goed herinner was het begin van Zoek&Boek ook zo'n zoekmachine waarbij je eerst in je eigen regio zocht en daarna het gebied groter maakte en uitbreide naar bijv. universiteitsbibliotheken. Dat er nog veel werk te verzetten is om een en ander te realiseren mag duidelijk zijn. Feit is dat er wel aan gewerkt wordt. Even terug komend op My Discoveries, dat is iets wat ik aan klanten ga aanbieden en bovendien zelf ga gebruiken. Een van de vragen die regelmatig langs komen is literatuur voor 1945. Dan moet ik altijd vreselijk diep nadenken. Ik heb nu een (klein) lijstje gemaakt waar ik straks gebruik van kan maken. Tips van jullie zijn welkom overigens. Voor de klant zou het wel handig zijn als de boeken alfabetisch gerangschikt worden op schrijver of titel. Samen met Lybrarie Thing een van de betere onderwerpen van 23 dingen.
Tot ding 22,
Hans

Nog eens YouTube



Dit is 'm

donderdag 28 oktober 2010

YouTube

Het filmpje staat inderdaad onder Biebbus in mijn Favorieten. Wel balen dat ik het niet gewoon in een bericht mee kan nemen.

Ik heb zo'n flauw vermoeden dat dit niet gaat werken zoals ik het wil. Dit filmpje is van een van mijn bibliobussen waar ik bijna 33 jaar op gewerkt heb. Mis het werk nog altijd, die vrijheid, de ontspannen manier van werken, het onbekommerde. Maar ja, aan alles komt een eind en bij Midden-Brabant is het ook gezellig werken. Ik zit met een schuin oog naar beneden te kijken en zie dat de video nog steeds "verwerkt" wordt. Heb er een hard hoofd in. Als het niet lukt laat ik het er bij, ik kan moeilijk de halve nacht op blijven om te kijken of het toch nog lukt.

Ik heb inmiddels de zaak geannuleerd. In mijn Favorieten moet het filmpje inmiddels wel te zien zijn.

Greetz,

Hans

Ding 20

Deze is inderdaad echt leuk. Kost wel erg veel tijd, maar dat komt alleen omdat ik allerhande nummers langs heb laten komen, meest van vroeger. Van Last.fm staan een aantal nummers onder Favorieten bij de Feeds. De nummers die op 25 oktober zijn toegevoegd zijn van mij. Ik kan ze niet op een andere manier toegevoegd krijgen op mijn blog helaas. Ik ben verder gaan zoeken en heb ook Spotify geprobeerd. Die is echt geweldig. Ik overweeg om daar maar eens een betaald account te nemen. Zit nu al drie uur naar muziek te luisteren uit mijn jonge jaren (en wat nummers die meer recent zijn). Ik heb even geprobeerd om een koppeling naar mijn blog te maken en zag vervolgens dat dat niet zoveel zin heeft. Er resteren nog maar 18 uren en dan is alle geselecteerde muziek weer verdwenen. Wat kan dit voor de bieb betekenen? Ik kan me voorstellen dat we via Last.fm of Spotify de mogelijkheid bieden aan klanten om in de bieb naar favoriete muziek te luisteren. Klink wat koptelefoons vast aan de computers (we willen niet dat ze gestolen worden) en laat mensen tijdens het internetten of zoeken in onze catalogus naar muziek luisteren. Kijkend naar Last.fm lijkt het mij wel iets om ook een systeem in te voeren waarbij mensen via opgegeven voorkeuren of muziekstijlen te verwijzen naar andere muzikanten die dan waarschijnlijk ook in de smaak vallen (maar blijft allemaal erg persoonlijk natuurlijk). Als je bij Last.fm wat nummers hebt aangevinkt met het hartje wordt je al geattendeerd bij het beluisteren van een volgend nummer of dat wel/niet in jouw smaak valt. Is dus eigenlijk net als LibraryThing een erg leuk item voor onze klanten. Zal allemaal niet zomaar verwezenlijkt kunnen worden, is wel de moeite van het proberen waard!

maandag 18 oktober 2010

Toevoeging ding 18

http://www.librarything.nl/catalog/hansvd
Via deze link moet je in mijn persoonlijke library kunnen komen (of niet natuurlijk, ik ga het zelf zo even proberen).
Hans

Ding 18

Lybrarie thing lijkt mij een geweldig alternatief voor onze Roman Advies machine. Daar heb ik me al meerdere malen over verbaasd, met name de alternatieven die geboden worden bij schrijvers of titels waar mensen al kennis mee hebben gemaakt. Als je in Library thing kijkt kun je aan de hand van de bibliotheek van een of meerdere klanten veel meer advies geven. Het blijft natuurlijk iets persoonlijks, maar iemand die bijv. Simone v.d. Vlugt in zijn/haar lijst heeft staan zal vast andere auteurs/titles hebben opgenomen die daar bij in de buurt komen. Mijn lijst is daar dan weer niet geschikt voor, ik heb geput uit boeken die ik in mijn jeugd gelezen heb en boeken die ik recentelijk gelezen heb (en nog wat dingen daar tussen in). Maar goed, ik heb mijn lijst meer samengesteld vanuit de opdracht voor 23dingen. Ik kijk nu even of ik een link kan maken naar mijn bibliotheek. Als het niet lukt houden jullie die weer tegoed van mij.
Enkele pogingen later moet ik dus constateren dat jullie hem tegoed houden!

dinsdag 5 oktober 2010

Schrik, ook ding 19?

Jaja, ding 18 laat ik even liggen tot later deze week, maar ding 19 is al bekend voor mij dus daar wil ik nog wat over kwijt (met dit soort commentaar zit je zo aan de 100 woorden). Mijn bekendheid met ding19 betreft Facebook en LinkedIn. Let wel, bij beiden heb ik een account maar ik doe er eigenlijk niets mee. Voeg soms wat mensen toe, schrijf een kort berichtje en daar laat ik het bij. Ook deze dingen sluiten aan in het rijtje van communicatiemogelijkheden die meer bieden dan alleen praten. Je kunt jezelf profileren, erop discussieren, met een groepje communiceren over onderwerpen die alleen interessant zijn voor die groep. De vraag blijft echter of je op alle media actief moet zijn. Nee dus, kies een of twee goede uit en laat de rest lekker zitten. Als je overal bij aansluit worden het inderdaad "social media" al is het alleen omdat je geen tijd meer hebt om achter de computer vandaan te komen en contact te hebben met mensen in real life!
Ding15 en 18 komen nog aan bod, ik heb er vertrouwen in dat ik voor de sluitingsdatum alle dingen aanschouwd heb.
Dagdag,
Hans

Verrassing, ook ding17

De beste uit de lijst in mijn ogen: Go2Web20.net Deze vind ik het meest overzichtelijk, je kunt er vrijwel onmiddellijk een keuze maken uit het aanbod. De andere heb ik wel bekeken, maar bieden mij te weinig (of kosten me teveel moeite, zo kun je het ook stellen). Ook hierbij stel ik mezelf de vraag wat het toevoegt aan het toch al enorme aanbod. Terugkijkend op de dingen die we tot nu toe hebben mogen ervaren is voor de bibliotheek een blog toch wel het meest mooie item. Daarin kun je dingen opnemen die ertoe doen voor de klanten, je hoeft er geen onzin op toe te laten, je kunt sturen op de inhoud, feeds toevoegen, foto's/filmpjes toevoegen, geen reclames toe te staan maar de mogelijkheid wel open houden als het branchegerichte reclame is, en zelfs onderdelen uit de andere "dingen" toevoegen. Maar goed, de vraag was natuurlijk wat ding17 mij zegt. Ziehier het antwoord: weinig tot niets. Ik vind het gewoon een bijdrage aan de overload aan informatie die op het web te vinden is.
Greetz,
Hans

Ding16 mmmmmooie parels, echte parels

Ja, die komt nog uit Pippo de clown (voor de leeftijdgenoten). Maar goed, die pareltjes waarover gesproken wordt heb ik niet gevonden. Kan ook niet, want echte parels vind je ook niet zomaar, anders waren we allemaal rijk! Kortom, ik heb er niet genoeg moeite voor gedaan. Er staat gewoon een hoop bagger op en het geeft me een beetje een triest gevoel dat mensen dit soort dingen ook nog bekijken. We kunnen het met ons allen "social media" noemen, maar ik kan er weinig sociaals aan ontdekken. Maar, en nu komt ie, het biedt wel mogelijkheden voor de bibliotheek. Ik kan me zo voorstellen dat je een rondleiding door je vestiging geeft, maar dan wel vanuit de catalogus. Eigenlijk zou ik de mogelijkheid wel eens onderzocht willen zien om de vindplaats van een categorie boeken (informatieboeken, themakasten, buitenlandse romans) via je mobieltje op te kunnen sporen. Weer een winst voor de bibliotheek, want minder mensen nodig op de vloer, klanten hoeven alleen You Tube op hun mobiel in te stellen. Kunnen wij meteen mobieltjes gaan verkopen met internet erop waarbij we de klant natuurlijk zover tegemoet komen dat You Tube al voorgeinstalleerd is! Zonder gekheid, volgens mij moet het mogelijk zijn klanten vanuit een centraal (herkenbaar) vertrekpunt naar de gewenste kast te brengen. Verder kun je dit medium natuurlijk ook gebruiken om de interesse van mensen te wekken. Heb je een gast voor een lezing, maak je er op You Tube een filmpje over waarbij nog een hoop te raden blijft, maar waarbij de nieuwsgierigheid wel geprikkeld wordt.
Kort gezegd heeft You Tube voor mij twee kanten: het biedt serieuze mogelijkheden, maar laat er alsjeblieft iemand opstaan die al die rotzooi eraf knikkert.

GoogleMaps oftewel ding15

Eerlijk is eerlijk, hier moet ik me nog meer in gaan verdiepen. Ben er al wel een uurtje of drie mee bezig geweest, maar dat heeft nog niet meer opgeleverd dan de frustratie van een systeem dat consequent de kortste route aangeeft wanneer ik een leuk rondje Frankrijk probeer vast te leggen. Hoe dat kan gebeuren, ik weet het niet. Vandaar dat ik deze opschuif naar een later stadium (waarbij ik waarschijnlijk een rondje rond de kerk ga vastleggen, daar kan minder mee fout gaan denk ik). Ik moet zeggen dat het wel een leuke is, want ik zag dat de route ook stap voor stap wordt weergegeven in "plain text", ook mooi natuurlijk als iemand anders hem wil gebruiken.
Tot zo (jaja, ook ding 16 is aan de orde geweest)
Hans

Ding14

Zonder als zeikerd bekend te willen staan heb ik hier persoonlijk niet echt veel mee, tenminste het medium wat ik zelf gebruik, nl. Hyves. Daar zit ik al iets langer op en ik vind het, net als een aantal andere media om contact te leggen met anderen, meer een last dan een lust. Voordeel is dat je via de chat echt heel direct kunt communiceren met anderen, nadeel is dat anderen meteen zien dat jij online bent. So much for privacy!! Daarnaast biedt het natuurlijk wel mogelijkheden voor een (bibliotheek-)organisatie als middel om meteen grote groepen mensen te bereiken en ze ook te laten reageren op ontwikkelingen, plannen, activiteiten (evaluatie) enz. Het begint er wel meer en meer op te lijken dat organisaties ergens een keuze voor moeten maken. Het lijkt mij lastig om op alle digitale mogelijkheden in te spelen. Belangrijker is om er een of twee te kiezen die populair zijn, veel mogelijkheden bieden en hun bestaansrecht al bewezen hebben. Verder moeten de ontwikkelingen op dit gebied wel erg nauwgezet gevolgd worden, we willen de boot uiteraard niet missen!
Ik ben overigens te vinden op Hyves onder mijn volledige naam: Hans van Diessen
Dit bericht had ik ruim twee weken geleden al moeten plaatsen, maar vandaag tackle ik meteen nog wat andere Dingen.
Groet en tot zo (bij ding15)