dinsdag 27 juli 2010

Tweeeeeeeeeeeeet

Net een Twitter account aangemaakt en Ank en Marlies in een lijstje gezet van mensen die ik volg. Volgens mij heb ik ze allebei al een tweet gestuurd (of al twee), maar ik zie niet of die verzonden zijn/worden. Ik hoop nog iets te horen.

De Wiki's

Nou nou, daar staat echt heel erg veel op! Als je niet naar iets specifieks zoekt kun je er maanden achter blijven zitten, een hoop informatie opdoen (en allemaal weer deleten), vanalles toevoegen, mogelijkheden genoeg. Als ik even terugkijk heb ik al eerder aangegeven (social bookmarking, Delicious) dat er veel mogelijk is met dit soort media. Nadeel is wel dat iedereen er alles op kan zetten waardoor ik het niet veilig vind, in de zin van betrouwbaar dan. Aan de andere kant is het natuurlijk geweldig om te zien dat bijv. het onderwijs er veel voordeel uit kan halen (ik heb tenminste gekeken op Library Success waarbij ik iets verder ben gaan kijken naar het gebodene). Het vergt al bij al wel onderscheidingsvermogen van de bezoeker en het lijkt me vervelend dat iedereen kan wijzigen, toevoegen of zelfs deleten!? Kortom, mooi medium maar mij iets te ondoorzichtig. Dan heb ik meer met het Social Bookmarking, dat is tenminste te sturen door de aanbieder (als de bibliotheek er iets mee zou willen doen). Heel erg opgewonden ben ik er verder niet van geraakt en ik zie voor de bibliotheekorganisatie niet veel voordelen.

maandag 12 juli 2010

Delicious

De grootste meerwaarde van Delicious voor de bibliotheek lijkt mij de mogelijkheid een bundel van tags aan te bieden aan klanten. Op die manier kun je onder BMB natuurlijk erg veel sites aanbieden, ook voor verschillende doelgroepen, die betrouwbaar en nuttig zijn. Zoals Schoolbieb allerhande informatie op maat aanbiedt aan scholieren zijn er nog veel meer mogelijkheden, toegesneden op interesses, werk, vrije tijd enz. Het mooie is dan inderdaad dat je dat gewoon kunt bundelen, trefwoorden toe kunt kennen en de gelegenheid hebt bookmarks/tags van klanten toe te voegen. In de (10)dingen die ik nu voorbij heb zien komen zit een steeds grotere samenhang. Ik heb inmiddels een startpagina op mijn PC zitten waarin ik meteen door kan klikken naar Delicious, Hyves, Gmail Die is overigens per ongeluk ontstaan bij het installeren van Internet Explorer 8 (niet dat jullie denken dat ik opeens een bolleboos ben op digitaal gebied!). Het blijft worstelen, maar zei iemand niet ooit: ik worstel en kom boven??
Vriendelijke groet

zondag 11 juli 2010

Ding 10

Ik houd het nu even kort omdat ik direct moet gaan werken. Ben ruim twee uur bezig geweest met Delicious en heb twee tags/bookmarks op mijn lijstje staan. Dat heeft even geduurd omdat ik niet door had dat je op de bovenste regel (URL) het adres van de site in moet tikken. Ik had gewoon mijn blogadres genoteerd en kwam, bij de poging een volgende tag toe te voegen steeds bij de eerste terug. Uiteindelijk gelukt dus. Moet nog wel verder met het opslaan danwel importeren. Ik weet niet of dat helemaal goed is gegaan. Ik zal me vanavond nog storten op de officiele opdracht van ding 10.
Groet,
Hans

donderdag 8 juli 2010

Ding 9, een posting

Daar gaan we dan, mijn visie op 23dingen tot nu toe. Zoals uit een aantal berichten al te lezen is verloopt het moeizaam bij mij. Dat heeft alles te maken met een beperkt enthousiasme voor dingen die me moeilijk afgaan. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik het nut voor een organisatie, welke dan ook, wel in kan zien. Als je je echt verdiept in de materie en meer mogelijkheden gebruikt kun je niet alleen een blog aanmaken maar ook een eigen website. Berichten die van belang (kunnen) zijn voor je klanten kunnen via RSS makkelijk bij de klant onder de aandacht worden gebracht, potentiele klanten kunnen "gelokt" worden, fotobewerkingen kunnen klanten enthousiast maken om daar zelf iets mee te gaan doen, mensen kunnen op afstand begeleid worden in dat soort dingen. Klanten en medewerkers kunnen natuurlijk van alles kwijt op een blog, maar ik heb al gezien dat we ook nog bij de Wiki's komen waarbij de mogelijkheden weer uitgebreider zijn. De snelheid van informatie uitwisselen wordt ermee verhoogd, het biedt mogelijkheden om persoonlijk of juist heel massaal te communiceren. Voor de bibliotheek ontstaat zelfs de mogelijkheid om "digitale informatiespecialisten" vanuit huis te laten werken. Ondanks mijn beperkte enthousiasme (dat overigens zal stijgen met het toenemen van de handigheid) zie ik dus wel dat er legio mogelijkheden zijn, zowel in- als extern.
Met immer vriendelijke groet,
Hans